22.11.20

 


Секрети тайнопису

Сьогодні я розкрию 
кілька дивовижних секретів тайнопису. Нумо експериментувати з невидимими листами!

Якщо перед тобою чистий аркуш паперу, це зовсім не означає, що на ньому немає написів. Їх могли нанести невидимим чорнилом. Щоправда, частіше невидимі чорнила називають симпатичними. Зображення чи написи, зроблені такими чорнилами, з’являються лише після певних втручань.

НЕВИДИМI СЕКРЕТИ

    Основним призначенням симпатичних чорнил є передача таємних послань. Ще китайський імператор Цінь Ши Хуан-ді для своїх таємних послань використовував рисовий відвар, що містить величезну кількість крохмалю. Ієрогліфи висихали і помітити їх на пергаменті було неможливо. Проте зараз кожний учень знає, що проявити цей напис легко: він набуде фіолетового забарвлення під дією спиртового розчину йоду. А Цінь Ши Хуан-ді як проявник використовував відвар бурих водоростей, багатих Йодом.

    Таємні агенти багатьох монархів писали секретні донесення соком цибулі чи лимона поміж рядків у звичайних листах. Достатньо було цей лист підігріти над полум’ям – і між рядками з’являлися заховані послання. Листування не переривалося, навіть якщо шпигун був у в’язниці! Для таємного листування було достатньо виліпити з хліба „чорнильницю”, налити в неї молока і писати собі невидимі листи. Якщо ж до камери ув’язнення підходив наглядач, таємний агент просто з’їдав „чорнильницю” і як вітром здуло! „Молочні” написи можна було побачити, якщо аркуш посипати сажею або підігріти.

Що приготувати?

Гостру паличку або зубочистку, аркуш паперу і одне з невидимих чорнил:

·         солона вода,

·         солодка вода,

·         сік лимона,

·         сік цибулини,

·         сік картоплі,

·         молоко.

Змочи паличку у будь-яку з цих рідин і напиши текст на папері. Коли текст висохне – аркуш здаватиметься абсолютно чистим.

А щоб прочитати написане, папір потрібно підігріти. Краще це зробити під лампою (але не впритул), або провести по ньому трішки нагрітою праскою.

Ще краще писати невидимими чорнилами між рядків звичайного листа. Тоді вже напевне ніхто не здогадається, що тут приховано таємний вміст.

І наостанок...

Не поспішай викидати ручку, що вже не пише. Вона теж слугуватиме тобі у справі тайнопису. Натискаючи на ручку, напиши листа. Дарма, що текст не
видно. Аби літери з’явилися, достатньо легенько заштрихувати місце напису простим олівцем.