28.11.20

 



Пам'ять – нескінченна книга, в якій записано все: і життя людини, і життя країни.
  28 листопада, у четверту суботу місяця в Україні вшановують День пам'яті жертв голодоморів.

Голодомор – це геноцид Українського народу, вчинений комуністичним тоталітарним режимом з наміром знищити, цілком чи частково українську національну групу. Ця кваліфікація випливає із Конвенції ООН від 9 грудня 1948 року “Про запобігання злочину геноциду і покарання за нього”.

Голодомор, від словосполуки «морити голодом» – власна назва геноциду українців, вчиненого тоталітарним комуністичним режимом у 1932-33 роках.

У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, серед найбільш трагічних сторінок історії українського народу особливо сумне місце займає Голодомор 1932-1933 років. Не було ні війни, ні посухи. А була тільки зла воля одних людей проти інших. І ніхто не знає, скільки безневинних людей зійшло в могилу – старих і молодих, дітей, і ще ненароджених – у лонах матерів. За різними даними, у 1932-1933 роках від голоду загинуло від 4,5 до 10 мільйонів людей.

Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, "розкуркулення" селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Тож, українські селяни стали наступними жертвами сталінського режиму після тотальних репресій щодо української інтелігенції та духівництва.

Страшне число у нелюдській  напрузі

Пропалює світи до глибини:

У тридцять третім на земному прузі

Розіп’ято мільйони без вини.

Б. Олійник


Збережи пам’ять. Збережи правду.
 28 листопада  о 16-й годині приєднатися до Всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті усім померлим від голоду».