08.12.21

Дивовижні явища природи. Крижана голка

  Багато людей хоча б раз мріяли побачити полярне сяйво. Для цього вони навіть готові поїхати ближче до полюсів. Але світіння неба відбувається не тільки в високих широтах. Причиною тому може бути крижана голка, яку через незнання теж величають північним сяйвом. Звичайно, явища ці абсолютно різні і за враженнями, і за походженням.

Особливості явища

Крижані голки іноді плутають зі сніжинками. Кажуть тоді, мовляв, сніг колючий. Але при сонячному або місячному світлі відмінно видно, що це все ж кристалики льоду, адже потрапляючи під промені світла, вони починають виблискувати. Особливо красиво це виглядає вечорами, коли кристалики, кружляючи в повітрі, виблискують під світлом місяця або ліхтарів.

А ще, через відображення і заломлення світла в льодяних кристалах, вечорами можуть виникати світлові стовпи, що являють собою яскраві вертикальні смуги світла, що йдуть від ліхтарів вгору.

Цікаво, що з подібних крижаних кристалів складаються деякі хмари, що знаходяться досить високо над земною поверхнею. Там, де температура повітря досить низька. Через ці хмар можна спостерігати подібне з вищеописаним атмосферне явище, зване сонячним стовпом. Представляє воно собою вертикальні стовпи світла, утворені Сонцем, а не ліхтарями.

Утворюються крижані голки при сильних морозах (ну хоча б -10 градусів за Цельсієм). Хоча спостерігатися явище може і при більш теплій погоді, адже формуються голки високо в хмарах, де температура значно нижче, ніж на земній поверхні.