11.04.21

 

«Настане і той час, коли космічний корабель з людьми залишить Землю і попрямує в подорож. Надійний міст із Землі в космос вже перекинуто запуском радянських штучних супутників, і дорога до зірок відкрита!»                         С. Корольов
    Освоєння космічного простору завжди хвилювало уми вчених і випробувачів. І ось 12 квітня 1961 року корабель-супутник «Восток» був виведений у відкритий космос вперше з людиною на борту. Пілотом корабля став радянський льотчик-космонавт Юрій Гагарін. Знаменним пуском керували Сергій Корольов, Леонід Воскресенський і Анатолій Кирилов. Старт корабля пройшов успішно, і після відділення останнього ступеня ракети-носія «Восток» здійснив вільний політ навколо нашої планети. Обліт земної кулі зайняв 108 хвилин, після чого корабель приземлився в запланованому місці. 

Ера польотів людини спочатку на літаку, а потім і у космічному кораблі відкрила для людства принципово нові можливості у подоланні відстані та швидкості руху. У цей знаменний день варто пам'ятати, що можливості нашого пізнання не обмежені, і за наявності наполегливої праці та терпіння ми можемо здолати будь-які перешкоди.

Україна і космос ‒ нероздільні. Зв’язок цей міцно встановився ще на зорі космонавтики. Українське походження мали такі творці теорії польотів у світовому просторі, як Костянтин Ціолковський (повне прізвище Ціолковський-Наливайко), Микола Кибальчич, Юрій Кондратюк.

У Київському політехнічному свого часу вчилися Сергій Корольов і Володимир Челомей (конструктор відомої ракети-носія «Протон»). Ракетна техніка взагалі пішла із просторів України: перші у світі бойові ракети (після китайських дослідів) створив нащадок українських козаків генерал-лейтенант Олександр Засядько, він же організував в армії першу ракетну роту. А з іменами Янгеля і, пізніше, Уткіна (генеральних конструкторів КБ «Південне» у Дніпропетровську, пов’язане створення серії балістичних ракет, включаючи «Сатану» і «Скальпель»).

Хоча порох та ракети винайшли китайці, але перший поштовх для розвитку ракетної техніки в Європі дав українець ‒ генерал-лейтенант Олександр Засядько, який ще у середині ХІХ століття розробив цілу серію різних бойових ракет.

Першим, хто додумався використати ракети для польоту людини у космос теж був українець ‒ Микола Кибальчич

Чудовим вираженням міжнародного співробітництва в освоєнні Всесвіту, пізнанні його таємниць став політ українського космонавта Леоніда Каденюка на борту американського корабля. 

Зокрема, в світі добре відомі українські ракети-носії “Зеніт” і “Циклон”. Україна дійсно може похвалитися своїми ракетами-носіями, які доставляють супутники на орбіту. Хоча українці не мають можливості самостійно відправляти космічні екіпажі, ми постійно беремо участь у створенні космічного транспорту.