20.12.23

Хочеш смачний еспресо? Вчи фізику!

 

Фізики підтвердили покращення смаку еспресо від збризкування кавових зерен водою.

Серія експериментів американських фізиків довела, що збризкування кавових зерен водою перед перемелюванням може покращити смак кави. Як з'ясували вчені, навіть незначне зволоження допомагає уникнути надмірної електрифікації змеленої кави. Завдяки цьому при заварюванні утворюється менше згустків, а смак напою стає насиченішим. Висновки вчених підтвердилися із різними сортами кави, розповідає New Scientist. Стаття дослідників опублікована у журналі Matter.

Як електрифікація впливає на смак кави?

Засипаючи зерна у кавомолку, ви утворюєте у ній велику кількість статичного електричного заряду, який виникає через руйнування зерен і їхнє тертя. Через це свіжозмелена кава утворює грудочки, які уповільнюють проходження води при заварюванні та ускладнюють розчинність кавових сполук, погіршуючи смак еспресо. Професійні баристи знайомі з цим явищем, тому часто збризкують зерна водою перед змелюванням. А тепер цим зацікавилися і науковці Орегонського університету й перевірили ідею з водою в експериментах і математичних симуляціях.

Скільки води треба додавати у зерна?

Для своїх експериментів науковці придбали різні види кавових зерен різного ступеню обсмажування. Перед тим як готувати з цих зерен каву після змелювання, вчені заміряли електрифікацію змелених зерен за допомогою циліндра Фарадея. Так з'ясувалося, що найменш обсмажені зерна, а отже і з найбільшою вологістю, мали не лише найменший електричний заряд, а і кава з них при дрібному помелі була смачнішою. Відтак вчені вирішили побризкати сильно засмажені кавові зерна водою й повторили експерименти, підтвердивши, що саме вода допомагає уникнути накопичення електричних зарядів.

Моделювання показало, що достатньо використовувати близько 20 мікролітрів води на грам кави, щоб запобігти злипанню мелених частинок і покращити консистенцію та смак еспресо. Крім того, така незначна модифікація зерен посприяла тому, що при змелюванні менше кавового порошку лишалося на стінках кавомолки, завдяки чому можна буде використовувати менше зерен при приготуванні. За словами науковців, їхнє дослідження допоможе не лише покращити смак кави, а і стане у пригоді у дослідженнях інших сипких речовин, що піддаються електрифікації, як-от частинок у шлейфах вулканічних викидів.

Джерело nauka.ua


07.11.23

Нобелівську премія-2023 з фізики

Нобелівську премію-2023 з фізики отримали троє науковців за експерименти зі світлом

   У 2023 році Нобелівську премію з фізики присудили П'єру Агостіні, Ференцу Краузу та Анне Л'Юльє «за експериментальні методи, які генерують атосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині»
   Як зазначається, експерименти науковців створили настільки короткі імпульси світла, що вони вимірюються в атосекундах, таким чином продемонструвавши, що ці імпульси можна використовувати для створення зображень процесів всередині атомів і молекул.
   Внесок науковців зробив можливим дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх було неможливо простежити.
«Тепер ми можемо відчинити двері у світ електронів. Атосекундна фізика дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їх використання», — сказала Єва Олссон, голова Нобелівського комітету з фізики.
   Науковці зазначають, що є потенційні можливості застосування в багатьох різних областях. В електроніці, наприклад, важливо розуміти та контролювати, як електрони поводяться в матеріалі. Атосекундні імпульси також можна використовувати для ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.



10.04.23

НМТ -2023. Фізика

 Демонстраційний варіант НМТ з фізики

Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив демонстраційний тест з фізики. Так, потенційні учасники НМТ, які планують складати цей предмет, можуть виконати 20 завдань.

Інтерфейс запропонованого онлайнового тестувальника відрізняється від того, який буде на реальному НМТ, однак за структурою, типами завдань, тривалістю їх виконання демонстраційний варіант аналогічний до вступного тесту.  Під час реального тестування у вас буде змога користуватися довідковими матеріалами (формулами), тож і тепер рекомендуємо працювати над завданням з опертям на них. 

Як під час проходження демонстраційного тесту, так і під час реального тестування ви зможете вибирати послідовність виконання завдань, за потреби повертатися до того чи того завдання, змінювати варіант відповіді, а після завершення роботи  отримаєте результати тестування з цього предмета. тест доступний за посиланням

Тест. PDF формат