07.11.23

Нобелівську премія-2023 з фізики

Нобелівську премію-2023 з фізики отримали троє науковців за експерименти зі світлом

   У 2023 році Нобелівську премію з фізики присудили П'єру Агостіні, Ференцу Краузу та Анне Л'Юльє «за експериментальні методи, які генерують атосекундні імпульси світла для дослідження динаміки електронів у речовині»
   Як зазначається, експерименти науковців створили настільки короткі імпульси світла, що вони вимірюються в атосекундах, таким чином продемонструвавши, що ці імпульси можна використовувати для створення зображень процесів всередині атомів і молекул.
   Внесок науковців зробив можливим дослідження процесів, які є настільки швидкими, що раніше їх було неможливо простежити.
«Тепер ми можемо відчинити двері у світ електронів. Атосекундна фізика дає нам можливість зрозуміти механізми, якими керують електрони. Наступним кроком буде їх використання», — сказала Єва Олссон, голова Нобелівського комітету з фізики.
   Науковці зазначають, що є потенційні можливості застосування в багатьох різних областях. В електроніці, наприклад, важливо розуміти та контролювати, як електрони поводяться в матеріалі. Атосекундні імпульси також можна використовувати для ідентифікації різних молекул, наприклад, у медичній діагностиці.